English version
Novinky (0/22)Výtvarné umění (0/68)Výstavy (0/247)Techniky (0/27)Historie umění (0/22)Kresba komiksů (0/2)
Zákaznická linka

galerie, obrazy na prodej, obrazy do bytu, dekorace
Jméno:
Heslo:
Přihlásit se trvale na tomto PC
:: založit nový účet ::


Kategorie: Historie umění

II. PRAVĚK V EVROPĚ - Neolit, eneolit

Neolit je datován 5000 – 4000 př.n.l. a eneolit 4000 – 2000 let př. n. l. Lidé se naučili brousit a uhlazovat kameny. Pomocí dokonalejších nástrojů mohli již kácet lesy, obdělávat půdu a stavět si trvalejší obydlí, kde převládá geometrizace. Díky tomu se naučili pěstovat obilí a začínají chovat dobytek a domácí zvířata. Zcela nově se objevuje keramika a počátky tkaní.

Keramika byla vyráběna z jílů, protože byly snadno dostupné. Nejčastěji se nádoby vyrábí stočením válečků z jílu a vršením na sebe. Upravují se uhlazením, aby byl povrch upravený a nepropustný. Poté se nádoby pálily a zdobily ornamenty. Výzdobné ornamenty byly geometrické, symbolické, mezi něž patří ornamenty v podobě trojúhelníků, kosočtverců, spirál, meandrů (ozdobný prvek, který můžeme popsat jako hranaté pravidelné spirály, hradbičky apod., vždy geometricky přesné), otisků šňůr. Každá vesnice měla své tvary a jiné ornamenty, což později pomohlo archeologům určit místo a dobu vzniku keramiky. Nádoby sloužily k ukládání potravin a vaření tekutin.

Začínají se stavět obydlí ze dřeva a hlíny na tzv. pilotech, což jsou kůly, domy jsou pravoúhlé, ne již okrouhlé. Vzhledem k tomu, že lidé často stavěli na březích jezer, byly tyto první vesnice zaplavovány a na jejich místech stavěny další. Proto je pro odborníky těžké určit přesnou dobu vzniku.

Nadále jsou z tohoto období nalézány jeskynní malby, nachází se spoustu sošek z pálené hlíny, ale též kostěné a kamenné. Vzhled i význam Venuší se částečně mění. Jsou považovány za modlitební idoly. Mají mohutný spodek a napřažené ruce, jsou schematické a ženské tělo je vyjádřeno v podstatě pouze širšími boky a užšími rameny a hrudníkem. Napřažené ruce měly být nejspíš rituálně připraveny pro klasy. Tyto Venuše se používaly při děkovných obřadech přírodě za dostatek potravy a jsou považovány za projev kultu Velké Matky (Středomoří) a matriarchátu. K nalezištím patří například Hluboké Mašůvky.

V tomto období se začíná objevovat první primitivní písmo.

V eneolitu dochází k budování megalitických staveb, rozvíjí se více zemědělství a pozvolna se blížíme k výrobě mědi a ukazují se počátky dělby práce.




Použitá literatura:
Encyklopedie českého výtvarného umění (1975)
Úsvit civilizací II (1992)




Vloženo: 22.02.2004 Autor: Naděžda Pelantová


Titulek*

Komentář*

Jméno*
Email

Diskuse ke článku vložit příspěvek



Vybrané obrazy, fotografie, umělecké díla, umění které si můžete zakoupit.

LESNÍ VÍLA
LESNÍ VÍLA

24 000 Kč
TRÁVA V TYRKÝSOVEJ OBLOHE
TRÁVA V TYRKÝSOVEJ OBLOHE

6 300 Kč
ČERŠNE NA JAR 2
ČERŠNE NA JAR 2

6 400 Kč
SYSTÉM
SYSTÉM

13 500 Kč
KRUTÁ KORIDA
KRUTÁ KORIDA

21 300 Kč
DECH ŠNEKA
DECH ŠNEKA

ŽABÍ SIESTA
ŽABÍ SIESTA

Světlo v srdc
Světlo v srdc

Dívka na rudém koberc
Dívka na rudém koberc

Obrazy, naše tipy:
Selka s přeslicí

Něžnost


KLUK

Krajina z nebe