English version
Novinky (0/22)Výtvarné umění (0/68)Výstavy (0/247)Techniky (0/27)Historie umění (0/22)Kresba komiksů (0/2)
Zákaznická linka

galerie, obrazy na prodej, obrazy do bytu, dekorace
Jméno:
Heslo:
Přihlásit se trvale na tomto PC
:: založit nový účet ::


Kategorie: Historie umění

II. PRAVĚK V EVROPĚ - doba bronzová a železná

Počátek doby bronzové spadá do roku 2000 př. n. l. Lidé se učí lépe pracovat s kovy. Mezi první používané kovy patří měď a zlato, z jiných je znám i jantar. Objevují se sekery, meče, nože. Hroty šípů se na počátku doby bronzové vyráběly převážně z pazourku. Nadále setrvávají geometrické tvary, kterými jsou zdobeny ozdoby, nádoby i zbraně. Novým prvkem řazeným mezi ornamenty jsou tzv. mořské vlny, které jsou původem považovány za prvek mykénský.

Lidé bronz vyráběli tavením mědi (90%) a cínu (10%) v kamenných nebo pálených nádobách s hubičkou. Roztavený kov se vyléval do forem pro získání určitého tvaru, předmětu nebo pro získání prutů. Vzhledem k tomu, že naleziště mědi a cínu jsou v Evropě velmi vzácná, lidé získávali kov ve výměnném obchodu například za jantar z oblasti Baltu. Díky těmto obchodům se doba bronzová rozšířila i do míst v Evropě, kde se měď a cín nenachází vůbec, jako například ve Skandinávii.

Lidé, kteří odlévali bronz, tím získávali privilegované postavení ve společnosti. Novou společenskou skupinou jsou válečníci, kteří měli za úkol hlídat doly. Z tohoto důvodu pracují lijci bronzu hlavně pro ně, což je začátkem společenského rozvrstvení, které se dřív v neolitu neobjevovalo.

Ze zlata i bronzu se vyráběly veškeré kovové předměty. Mezi šperky můžeme jmenovat třeba jehlice nebo lunuly, což jsou ploché náhrdelníky ve tvaru půlměsíce. Fibuly byly spony k zapínání oděvů, tady se uplatňuje tzv. plastický styl, odlévané a ryté spirály a jiné.

Z bronzu se odlévaly čepele nožů a mečů, ke konci doby se objevilo i odlévání čepelí srpů, udidla a hroty šípů. Lidé dovedli odlít meč jako jeden celek, čepel i rukojeť z jednoho odlitého kusu. Konec doby bronzové je pro bronz kvalitou i kvantitou skutečný vrchol. Dokazuje to i skutečnost, že se z bronzu dělají mohutné a velké předměty denní potřeby, pomůcky k lovu i na obranu, ale také šperky a různé ozdobné předměty. Na sklonku doby bronzové se objevují sošky ptáků jako součást bronzových vozíků určených pro rituály nebo jako držadla koflíků. Je to ovlivněno nejspíš stepními kulturami z jihovýchodní Evropy. Tyto motivy se užívají i na zdobení keramiky.

Doba železná se dělí na halštatskou (700-450 př. n. l.) a laténskou (450 let př. n. l.–0) kulturu. Tady se bronz začal používat pouze na výrobu šperků. Užitečné předměty k životu, lovu, meče, sekery, hroty šípů a nože různých tvarů se již vyrábí a odlévají za železa. Halštatská kultura dostala název podle solných dolů v Hallstatu v Rakousku, kde byla objevena významná naleziště. Tato kultura se rozvíjí v oblastech střední a východní Evropy, vliv na ni má italická a skytská kultura. Lidé užívají motivy řecké keramiky, jak geometrické, tak stylizovaná zobrazení koní, býčků, krav a ptáků, zejména kachen a labutí. Začínají se zdobit koňské postroje. Geometrickými motivy jsou také zdobeny mísy a talíře, které jsou hnědočervené a ornamenty jsou černé.

Výměnné obchod probíhal s oblastmi Středozemí a tudíž i kultura odtamtud má vliv na styl a výzdobu. V architektuře se nově používají řecké technické a půdorysné znaky.

Laténská kultura pochází od Keltů a nejpokročilejší je v jihovýchodní Francii. Objevují se zde stylizované masky zvířat i lidí s fantastickými prvky. Tyto prvky jsou orientálního původu a dostaly se sem od Styků i ze středomoří, odkud se zde přejímají typické motivy jako jsou lotosové květy, motivy tvaru S se spirálami.

Okraje kovových nádob bývají zdobeny plastickými motivy, které zdobí i kamenné plastiky (např. sloup z pevnosti Entremont v Provenci). Jsou používány i jako ukončení sloupů.
V architektuře zůstávají stejné základy a principy. Rozdíl je pouze v tom, že se staví na vyšších místech než před rokem 2000 př. n. l. a vesnice bývají opevněny hradbou ze dřeva a kamene. Na stavby se začíná používat také kámen, na střechy se kromě dřeva používají i větve, které jsou zatíženy kameny.



Použitá literatura: : Encyklopedie českého výtvarného umění (1975)
Úsvit civilizací II (1992)



Vloženo: 29.02.2004 Autor: Naděžda Pelantová


Diskuse ke článku vložit příspěvek



Vybrané obrazy, fotografie, umělecké díla, umění které si můžete zakoupit.

VNĚJŠÍ DĚJ
VNĚJŠÍ DĚJ

15 900 Kč
HARPYJE
HARPYJE

10 000 Kč
PESTRÝ
PESTRÝ

19 300 Kč
UPRCHNUTÍ
UPRCHNUTÍ

17 000 Kč
OKNO DO VESMÍRU
OKNO DO VESMÍRU

48 000 Kč
ŽABÍ SIESTA
ŽABÍ SIESTA

NÁSLEDKY
NÁSLEDKY

vztek
vztek

Žltý Práter -Viedeň Rakúsko 1
Žltý Práter -Viedeň Rakúsko 1

Obrazy, naše tipy:
JOKER

Nechat se unést

ŽABÍ SIESTA

Západ slunce

Lesná cesta VIII.