English version
Novinky (0/22)Výtvarné umění (0/68)Výstavy (0/247)Techniky (0/27)Historie umění (0/22)Kresba komiksů (0/2)
Zákaznická linka

galerie, obrazy na prodej, obrazy do bytu, dekorace
Jméno:
Heslo:
Přihlásit se trvale na tomto PC
:: založit nový účet ::


Kategorie: Techniky

Koláž jako výtvarná technika

Koláž výtvarnou technikou bezesporu je. Když jsem se tak podívala do seznamu zde vystavujících „talentovaných výtvarníků“ /abych použila zde zavedený termín/, tak jsem zjistila, že jsou tu čtyři autoři, kteří se zabývají kolážemi, dva kolážisté a dvě kolážistky, takže rovnováha, co do pohlaví, je tu zachována. /To o pohlaví měla být je vtipná narážka na to, že záliba v lepidlech a papírových výstřižcích není výsadou převážně mužů nebo žen, ovšem, co se týče slávy, tak to si myslím, že historicky zatím vyhrávají muži./
Mezi příspěvky v rubrice „Výtvarné techniky“ jsem však žádný článek o kolážích neobjevila. A protože dělám koláže, zalitovala jsem, že tomu tak není. On si také každý nejspíš řekne – co je na tom za techniku, prostě se vezmou nůžky, vystřihne se sem tam nějaký obrázek ze starého časopisu, potom už se jenom nalepí... No možná. Ještě jsem nečetla žádné pojednání o této výtvarné technice. Pouze vím, že jeden známý básník a kolážista lepil své koláže směsí mouky a vody. Já sama jsem to nikdy nezkoušela, takže nemohu posoudit.
Ve výtvarném světě koláží jsem samouk a koláže jsem si „přibrala“ ke své profesi spisovatelky až po roce 1989. Důvod je jasný – do té doby u nás vycházely časopisy s tak nekvalitním papírem a s tak mizernými obrázky, že to ani nešlo.
Technika koláží je tedy nasnadě, nehodlám se přít, stříhají se obrázky z časopisů a potom se lepí na určitý formát papíru.
Ovšem, než se nalepí, je to stejné období muk a tápání jako u jiných technik. Jsou to hodiny a dny posouvání nepřilepených kousků papírů, posouvání a vyměňování a tak pořád dokola, až se v tom posouvání vytříbí nápad, který se dá realizovat a tudíž konečně přilepit.
Mnohokrát se stane, že nápad se během tvorby musí několikrát změnit, a to prostě z toho důvodu, že v haldě roztrhaných časopisů prostě nenajdu ten obrázek, který potřebuji. To pak závidím malířům, kteří mají před vnitřním zrakem obraz a před sebou dostatek barvy, kterou ho mohou namalovat.
Jsou kolážisté, kteří si prý některé pěkné výstřižky kopírují, dají se pak dělat zajímavé kompozice.
Na závěr si neodpustím vtip. Jaká je technika pro koláže? Přece chodit po známých a žádat je o materiál, to jest o časopisy na vyhození! Bez materiálu totiž musí každý nápad zůstat spát a s ním i výtvarná technika!

Marta Zbyslava Gärtnerová



Vloženo: 25.02.2005 Autor: Marta Zbyslava Gärtnerová


Titulek*

Komentář*

Jméno*
Email

Diskuse ke článku vložit příspěvek
Kolaze (alexander paul rozehnal, 03.07.2007 07:07)
Pani Gärtnerova,clanek o Kolazik je napsan velmi pekne.
Ja osobne nejsem vyznavacem Kolazi-tedy nerad neco lepim,
ale presto jsem na ruznych vystavach (i ve svete)videl velmi pekne veci.Az lonskeho roku se zrodil napad (diky me zene ktera poprve navstivila ceskou republiku a to hned perlu zeme Cesky Krumlov.( jsme oba vyznavyci Egona Schieleho)Po prijezdu domu ma zena prohlasila -Tva Ceska zeme je plna zlata-a tak prisel napad. Napred jsem zkusil olejovou barvu zlatou na platne.Nebyl jsem spokojen.
Druhy napad byl" mnou podcenovana kolaze".Listove zlate platky.Podklad jsem zvolilplatno "mnou sepsovane"Koupene lepidlo pro tyto ucely nezabralo k me spokojenosti a tak jsem to nalepil primo na seps.Vyhral jsem.
Ale bylo to jeste prazdne a tak jsem to ohranicil cernou olejovou barvou a dal tomu barevne pozadi.Cas letel ,nebot jsem musel jet do Mikulova (spolecna vystava Ostravske skupiny Chagall)V mikulove jsem povesil obrazy a atmosfera stareho zdiva v kriptove vezi me uspokojila. Mohu poslat fotografie. Jinak je moznost videz me obrazy pod mym jmenem a titulkem Barokni Mesta.
Alexander Paul Rozehnal
 
Kolá (Hynek, 01.12.2005 12:21)
Hezký příspěvek, hlavně zajímavá poznámka v třetím odstavci od spodu "...pak závidím malířům..." A co takhle si chybějící článek kolá
 
Re: Kolá (Janka, 12.04.2008 20:03)
V olomoucké ,lidovce,pod vedením pánů Ma
 



Vybrané obrazy, fotografie, umělecké díla, umění které si můžete zakoupit.

MRAKY
MRAKY

4 250 Kč
PRVNÍ SNÍH
PRVNÍ SNÍH

8 000 Kč
LUCINKA RŮŽIČKA
LUCINKA RŮŽIČKA

6 500 Kč
TRÁVA V TYRKYSOVOM
TRÁVA V TYRKYSOVOM

8 100 Kč
ČERVENÁ KRAJINA
ČERVENÁ KRAJINA

11 400 Kč
AGRESIVITA
AGRESIVITA

4 700 Kč
žal
žal

Světlo v srdc
Světlo v srdc

VESNICKÁ DREDUŠE
VESNICKÁ DREDUŠE

Fialová metelica
Fialová metelica

Obrazy, naše tipy:
Dlouhé čekání

Pohled z okna

PTAČEK

TAM

Pomíjivě horské struktury