English version
Novinky (0/22)Výtvarné umění (0/68)Výstavy (0/247)Techniky (0/27)Historie umění (0/22)Kresba komiksů (0/2)
Zákaznická linka

galerie, obrazy na prodej, obrazy do bytu, dekorace
Jméno:
Heslo:
Přihlásit se trvale na tomto PC
:: založit nový účet ::


Kategorie: Výtvarné umění

Klady a zápory malování

2. zamyšlení
Dnešní mé zamyšlení se bude týkat kladů a záporů v malování. Snad každá věc, činnost na světě má své klady a zápory, chcete-li rub a líc, vrchní a spodní stranu mince. Teplo - zima, světlo - tma, radost - smutek, krása - ošklivost, ... Jaké má malování zápory? A má je vůbec? Myslím si, že může mít. Já osobně jsem díky malování stále jednou nohou ve světě fantazie, ve světě obrazu. Když si uvědomím, jak jsem tím nespravedlivá vůči své rodině, je mi z toho kolikrát hodně smutno. Držet se zlaté střední cesty je opravdu těžké. A může pak člověk prožít velkou radost a štěstí při malování, když se drží na uzdě? Toť otázka. Musí umělec prožívat pohnutý život, aby vytvořil hodnotné dílo? Cituji z knihy "Jiskření" o K. H. Máchovi a B. Němcové, kterou formou rozhovoru napsali Luba Skořepová a Miroslav Ivanov.
L. S. - "Ale on to ten Nejvyšší asi uchystal tak schválně. Neštěstí, samota, bída nepřicházejí u geniálních talentů jen tak jako by náhodou, ale
zdá se mi, že ty povahy jejich trampoty přivolávaly. Třeba jsou to podmínky, ve kterých nadání těch vyvolených přávě mohutní. Vlastně jsem o tom
přesvědčena."



Vloženo: 14.07.2004 Autor: Ivana Tučková


Titulek*

Komentář*

Jméno*
Email

Diskuse ke článku vložit příspěvek
Buď a nebo... (Jana Krej, 08.03.2007 13:44)
Jsem přesvědčená o tom,
 
Re: Odpoved (Ivana, 31.05.2007 14:19)
Jano, to je opravdu zvlastni nazor v dnesni dobe, smekam. Neznam nikoho, kdo by se vzdal pro umeni sveho osobniho zivota, nemel treba deti. Jo, vlastne jedna mlada malirka, nevim, jak se jmenovala, hovorila v tv o svem umeni, ze nechce mit rodinu, protoze si uvedomuje, ze by ji nezvladla vedle malovani obrazu. Ale byla mlada, a ja myslim, ze svuj nazor zmenila. Souhlasim s tvym nazorem, Jano, ze je umeni otazka bud a nebo. Clovek nemuze mit vsechno, jinak dela vse napolovic a placa se v tom, jako ryba na suchu. Hovorim z vlastni zkusenosti. A asi je pravda i s tou povrchnosti u jinych zamestnani. Tam si myslim, je to velice podobne. Vsak asi nejvice to odnaseji deti, protoze ty se branit moc neumeji.
 
Klady a zápory malování (Eva, 31.05.2007 13:32)
Se zájmem jsem si přečetla "Zamy
 
Re: Reakce (Ivana, 31.05.2007 14:32)
Evo,
plne souhlasim s Vasim nazorem, ale kez by clovek nezakousel tolik ran za to, ze se kolikrat zasnil a chtel vytvorit neco, co by potesilo druhe. Kez, kez.... Potoky slz pro to, co vlastne nikdo nepotrebuje nutne k zivotu,verim, ze je kdejaky umelec prolil, aby doplul o kousek dal. Smesne, zoufale, hloupe, obet, dar, fakt tomu nerozumim, proc tomu tak je.
 
připominka (jaroslav, 27.03.2005 14:44)
Chtěl bych jen reagovat na ten rozpor s tzv.realitou. Myslim si,že světem mimo realitu(fantazii,představou apod.) si člověk vytváří odstup,což je něco cenného, co pomáhá se lépe v sobě i ve světě orientovat a v tom vidím i nesmírný a stále ještě nedoceněný význam umělecké tvorby.
 
nesouhlasim (Tatiana A. Platonova, 26.07.2004 17:35)
Nesouhlasim s nekterymi vasimi nazory, malovani jiste malovani ma nektere sve zapory (dychani skodlyvych vyparu z olejovych, akrylovych barev), ale rozhodne to neni ubyrani casu blizkym. nevim sice jestli vy vseci mate malovani jako profesi, ale tak ci onak, vasi blizci by vas meli milovat takovymi jakymi jste, od toho jsou konecne nasi blizci:) kdybychom nemalovali byli bychom nekym zcela jinym a treba ne tak dobrym. ja navic razim teorii ,,vas obraz maluje vse/ci kolem vas aniz by brali stetec do ruky", vylozte si to jak chcete:)
nemusi prozivat pohnuty zivot, umeni musi byt pripustne pro kazdeho, malokdo ma velmi pohnuty zivot a veci nemusi byt slozite proto aby byli nadherne
 
Re: Ideální stav (Ivana, 16.08.2004 21:57)
Paní Platonová,samozřejmě že to, co popisujete, je pravda, ale není to pravidlo každého dne. Jsou dny, které jsou naprosto opačné, alespoň dle mých zkušeností.
 
Souhlas s vašimi názory (Eva Hlavá, 19.07.2004 09:13)
Po dlouhé době jsem měla možnost zase zavítat na tyto stránky a vaše diskuze mě zaujala na první pohled. Myslím si, že pro každého umělce znamená ten čas, kdy tvoří nový obraz něco jako znovuzrození. V každém obrazu je přeci něco z nás - z toho člověka, jenž obraz namaloval. Já mám třeba někdy období, že nemůžu malovat vůbec. prostě není nálada a motivace, tak nemaluju...ale místo toho vyjdu ven z fotoaparatem a fotim, co vidim venku. Myslim, z každý člověk se musí od umění taky odreagovat, jinak jeho práce nemá smysl. A pokud tvoříme, tak se do toho musíme plně položit. Pak trpí okolí, protože má pocit, že jej zanedbáváme, nevšímáme si a jak psala slečna v článku, tak jsme někde mimo realitu, ale právě to je podle mě pro umělce to nejhezčí...Té chvíli, kdy vidíme hotový náš počin jsou jedinečné.
 
souhlasím:-) (Bára Buchalová, 15.07.2004 10:59)
Je to asi tak.Svět umělce je jiný, neposoudím jak moc, samotnou by mě zajímalo, jak vnímají svět jiní.Nedávno mi někdo řekl, že všechno prožívám..ono to jde jinak?Že pořád dumám, přemýšlím, přemýšlím někdy v obrazech, nadšení střídá úzkost.A je pravdou, že ve "stísněných" podmínkách se v člověku dere o to víc ta touha bydlící v něm vyjádřit, co cítím a "vidím".U mě osobně něco lidem svými obrázky dát, potěšit je, pohladit je po duši, ukázat jim jiný svět, vlastně bez toho by malování nemělo pro mne smysl.Vnímám to jako ztrátu času:-)..nemaluji pro to, abych ze sebe dostala nějaké neurčité pocity a nálady, ale něco hezkého, smysluplného,jinak tu věc ani nezačnu, nějak mi to přijde zbytečné, ikdyž třeba není.Ale je to jen mé osobní vnímání, vlastně ani s umělci nejsem v kontaktu, teď činím výjimku:-), tak to neposoudím.Předem musím být tímto motivována, aby pro mne mělo vůbec smysl sednout si ke stolu a malovat.Díky víře v toho "Nejvyšího" nemám potřebu ani chuť vylévat nějaké svoje deprese na papír ale naopak, když je mi není dobře, dere se ve mě touha ponořit se do světa barev a těch hezkých věcí a vynést to na světlo.Tím potěším i sebe, ta studnice mi asi díky víře přijde bezedná, nevím:-)
Živit se malováním je těžká věc a nevím, jak moc umělec "klesne" ve svých představách a ceně..když dělá věci, které mu nejsou tak blízké, ale beru to jako kompromis.Mohu malovat věci, které jsou jen ze mne, kterými chci něco říct, potěšit a pak věci, které jsou potřeba a vnímám sebe jako člověka, který dělá potřebné věci, že z něčeho také musím žít a ikdyž se někdy vytratí ta chuť a nadšení , zůročí se třeba pak v jiných věcech, nepřipouštím si ty stavy jako nějakou svojí degradaci, naopak, jestli je to moje hřivna, v něčem se přizpůsobím lidem a udělám, co potřebují i za cenu, že to není třeba to, čím bych se chlubila.Není myslím třeba všechno uměle vyvyšovat, cenu a hodnotu tomu dají sami lidé.Jak ti komerčněji založení, tak ti vyhranění.Hodnota je asi v tom, "sloužit" tím darem a nenechat si to pro sebe, v šuplíku:-)
Přeju všem hezký den.Bára Buchalová
 
Re: (Hynek, 01.12.2005 14:06)
Reaguji na články zde uveřejněné, halvně se ztoto
 
Re: Mluvíte mi z duse (Ivana, 17.07.2004 02:19)
Děkuji za Váš názor a pohled na věc. V mnohém se s Vámi ztotožňuji. Zajímalo by mě, zda se malováním živíte. Zdá se mi, že alespoň částečně ano. Můžete mi o tom, když budete chtít, něco více napsat.
 
Re: malovani (roman, 06.08.2004 08:05)
Ja maluji obrazy v USA...a dobre se prodavaji:-)
 
Re: A co zivot vedle malování? (Ivana, 06.08.2004 21:09)
Máte štěstí, že obrazy prodáváte. Necítíte se někdy sám, i když se daří? Obraz je dílem jednoho, tedy ta samota se nabízí. Jak to řešíte? Mějte se!
 
Malováním (Bára Buchalová, 01.08.2004 21:49)
se začínám živit jako samostatnou prací.Dělala jsem několik titulů pro dětské naladatelství a tahle práce mě naplňuje, ikdyž daní za to je právě určitá úzkost a nejistota:-)mimo jiné ráda dělá věci na míru , jako třeba PF, svatební oznámení, i loga apod.Jsem samouk a můj vnitřní svět - (tvorba) se možná proto necítil ohrožený vlivy zvenčí, ikdyž kontaktům se nebráním:-)
 
Re: Napiste. tuckova@centrum.cz (Ivana, 03.08.2004 21:11)
Jsem ráda, že jsem natrefila na člověka, který se jako já snaží uplatnit jako samouk. Myslím, že ta nejistota a úzkost souvisí i právě s tím, že chybí vzdělání. Jste asi hodně dobrá, když jste dělala už nějaké tituly. Mně se podařilo prodat zatím jednu větší práci, ale cítím se nějak osamocená. Chtělo by to více kontaktů, popovídat si o té či oné práci, případně i spolupracovat. Když budete mít zájem, můžete mi poslat ukázku Vaší kresby, případně napsat cokoli, s čím jste se setkala kladným a naopak záporným. Věřím tomu, že "s více lidmi se dílu lépe daří."
 
Re: Zmena emailove adresy (Ivana, 06.08.2004 21:03)
Budete-li mít někdo zájem spolupracovat nebo si psát o kreslení, má adresa je ftucek.tiscali.cz. Díky. Ivana
 



Vybrané obrazy, fotografie, umělecké díla, umění které si můžete zakoupit.

MELODIE KOPCŮ X.
MELODIE KOPCŮ X.

3 990 Kč
MUDRC
MUDRC

18 000 Kč
ZIMNÍ PODVEČER
ZIMNÍ PODVEČER

9 200 Kč
BLANKYTNÝ KAKTUS
BLANKYTNÝ KAKTUS

15 000 Kč
ČERŠNE NA JAR 2
ČERŠNE NA JAR 2

6 400 Kč
AFRIKA
AFRIKA

16 000 Kč
PESTRÝ ŽIVOT
PESTRÝ ŽIVOT

Samota
Samota

MILENCI
MILENCI

STOLETÍ PÁRY
STOLETÍ PÁRY

Obrazy, naše tipy:
Noční zátiší

Popelčin Happyend

Václav

Kontrasty vnitřní krajiny

BOJ A VÍRA