English version
Novinky (0/22)Výtvarné umění (0/68)Výstavy (0/247)Techniky (0/27)Historie umění (0/22)Kresba komiksů (0/2)
Zákaznická linka

galerie, obrazy na prodej, obrazy do bytu, dekorace
Jméno:
Heslo:
Přihlásit se trvale na tomto PC
:: založit nový účet ::


Kategorie: Historie umění

II. PRAVĚK V EVROPĚ - Neolit, eneolit

Neolit je datován 5000 – 4000 př.n.l. a eneolit 4000 – 2000 let př. n. l. Lidé se naučili brousit a uhlazovat kameny. Pomocí dokonalejších nástrojů mohli již kácet lesy, obdělávat půdu a stavět si trvalejší obydlí, kde převládá geometrizace. Díky tomu se naučili pěstovat obilí a začínají chovat dobytek a domácí zvířata. Zcela nově se objevuje keramika a počátky tkaní.

Keramika byla vyráběna z jílů, protože byly snadno dostupné. Nejčastěji se nádoby vyrábí stočením válečků z jílu a vršením na sebe. Upravují se uhlazením, aby byl povrch upravený a nepropustný. Poté se nádoby pálily a zdobily ornamenty. Výzdobné ornamenty byly geometrické, symbolické, mezi něž patří ornamenty v podobě trojúhelníků, kosočtverců, spirál, meandrů (ozdobný prvek, který můžeme popsat jako hranaté pravidelné spirály, hradbičky apod., vždy geometricky přesné), otisků šňůr. Každá vesnice měla své tvary a jiné ornamenty, což později pomohlo archeologům určit místo a dobu vzniku keramiky. Nádoby sloužily k ukládání potravin a vaření tekutin.

Začínají se stavět obydlí ze dřeva a hlíny na tzv. pilotech, což jsou kůly, domy jsou pravoúhlé, ne již okrouhlé. Vzhledem k tomu, že lidé často stavěli na březích jezer, byly tyto první vesnice zaplavovány a na jejich místech stavěny další. Proto je pro odborníky těžké určit přesnou dobu vzniku.

Nadále jsou z tohoto období nalézány jeskynní malby, nachází se spoustu sošek z pálené hlíny, ale též kostěné a kamenné. Vzhled i význam Venuší se částečně mění. Jsou považovány za modlitební idoly. Mají mohutný spodek a napřažené ruce, jsou schematické a ženské tělo je vyjádřeno v podstatě pouze širšími boky a užšími rameny a hrudníkem. Napřažené ruce měly být nejspíš rituálně připraveny pro klasy. Tyto Venuše se používaly při děkovných obřadech přírodě za dostatek potravy a jsou považovány za projev kultu Velké Matky (Středomoří) a matriarchátu. K nalezištím patří například Hluboké Mašůvky.

V tomto období se začíná objevovat první primitivní písmo.

V eneolitu dochází k budování megalitických staveb, rozvíjí se více zemědělství a pozvolna se blížíme k výrobě mědi a ukazují se počátky dělby práce.




Použitá literatura:
Encyklopedie českého výtvarného umění (1975)
Úsvit civilizací II (1992)




Vloženo: 22.02.2004 Autor: Naděžda Pelantová


Titulek*

Komentář*

Jméno*
Email

Diskuse ke článku vložit příspěvek



Vybrané obrazy, fotografie, umělecké díla, umění které si můžete zakoupit.

INDIÁN
INDIÁN

19 000 Kč
DÉŠŤ
DÉŠŤ

12 500 Kč
KOČKA ZA MNOU
KOČKA ZA MNOU

11 500 Kč
KLASY 1...
KLASY 1...

7 000 Kč
ZIMNÍ PODVEČER
ZIMNÍ PODVEČER

9 200 Kč
Sicílie
Sicílie

Poezie večera
Poezie večera

DECH ŠNEKA
DECH ŠNEKA

POHODA
POHODA

Obrazy, naše tipy:
Červené maky1 100x40cm

Italské ráno

Melodie kopců V.

Světlo s mlhou nad údolím

Pokušení